Triffle ni buat untuk jamuan Hariraya yang lalu. Ni memang favourite saya dan anak2. Pada sesiapa yang ingin mencuba, saya tepek resepi kat bawah ni. Selamat mencuba...
Resepi Triffle
1-2 cawan gula (atau ikut manis yang sesuai)
1 tin susu cair
1 kotak crystal jelly (perisa raspberry)
2 gulung swiss roll (perisa vanila)
Buah dalam tin (peach atau buah2 campur) kalau nak letak fresh fruit pun boleh
1 cawan tepung kastard (bancuh dgn sedikit air)
Caranya:
Masak susu dan gula hingga didih. Masuk kan tepung kastard yang sudah dibancuh, kacau sentiasa supaya tidak berketul. Kacau hingga agak pekat. Angkat dari api. Sementara itu, potong swiss roll dan susun dalam bekas kaca. Tuangkan kastard tadi hingga rata, kemudian susun buah2an. Akhir sekali tuankan crystal jelly diatas. Sejukkan sebelum hidangkan.
Masukkan susu cair
No comments:
Post a Comment